top of page
Etsi
liisakontturi-paas

PARITANSSIJOIDEN HIDAS VIIKKO


Opiston pitkän paritanssikurssin aikana tanssitaan syksyllä kolme erillistä viikon mittaista tiiviskurssia. Syyskuussa vietettiin viikko lavoilla tanssittavien lattarien parissa, viime viikolla tunnelmoitiin hitaiden, tasajakoisten tanssirytmien tunnelmissa ja marraskuun lopussa koetaan viikon verran tangon taikaa. Näille tiivisviikoille 3kk kurssilaiset saavat vieraakseen sekä vanhoja opiston paritanssikursseja käyneitä että uusia tuttavuuksia.



Viikko hitaiden parissa


Viikko 43 oli hitaiden tiiviskurssi ja tälle viikolle oli ilmoittautunut mukaan 13 tanssinharrastajaa eri puolilta Suomea, lisäksi saatiin vielä ”yllätysvieraita” yksittäisille päiville. Tällaiselle tiiviskurssille on selkeästi kysyntää, käytännön haasteena opistolla on majoitustilojen rajallinen määrä mikä aiheuttaa sen, että kaikki halukkaat eivät voi tulla mukaan.


Hitaiden viikko sai erinomaisen paljon kiitosta sisällön suunnittelusta ja toteutuksesta. Opeteltavat asiat linkittyivät toisiinsa ja mukana oli selkeä looginen jatkumo maanantaiaamusta perjantain viimeiseen tuntiin.


Miten tuo kokonaisuus rakentui?


Maanantaina orientoiduttiin tulevaan viikkoon


Kurssi alkoi lempeällä kehonhuoltotunnilla, jossa Niinan kanssa heräteltiin kehoja ja viritettiin sekä kehoa että mieltä tulevan viikon tunnelmiin. Lissu aloitti osuutensa pureutumalla tanssllisuuden ytimeen eli painonsiirtoon ja laadukkaaseen tanssilliseen kävelyyn, siihen jonka hallinta on kaiken hitaan liikkumisen pohjalla. Elisan tunnilla unohdettiin tanssitekniikka ja keskityttiin olemaan aidosti läsnä ja kohtaamaan jokainen pari hyväksyvästi ja kauniisti. Päivän päätti Lassen musiikkitunti, jossa käytiin läpi ne tasajakoiset tansssirytmit, joihin hitaita tavallisimmin tanssitaan eli hidas beat, hidas foksi ja hidas trioli.


Tiistaina tutustuttiin suljetun otteen lajeihin ja keskityttiin tanssimaan rytmissä


Tiistaipäivä alkoi Elisan kanssa Blues-nimiseen tanssiin tutustumalla. Blueshan on alkujaan tullut Suomeen Veikko Vekarias Niemelän Saksasta tuomana ja se on tarkoitettu tanssittavaksi hitaisiin triolirytmeihin. Vekariaksen bluesin perusaskelikko on 6 iskun kestoinen, sittemmin sitä on varioitu myös paremmin musiikkiin sopivaksi 8 iskun kestoiseksi. Bluesin askelikkoja ja tyyliä testailtiin erilaisiin biiseihin ja fiilisteltiin porukalla sitä, mihin se tuntuu luontevalta ja mihin ei.



Iltapäivällä Lissu tutustutti tanssijoita hitaaseen foksiin, siihen slow foxtrot -pohjaiseen eli HNN- rytmiikan omaavaan pehmeään ja liukuvaan tanssiin. Liikkeelle lähdettiin rautalankaversiosta rytmiikka edellä ja päivän päätteeksi tutkittiin miten liikkeestä halutessaan saa pienellä jälkirytmisyydellä sitkeää ja liukuvaa. Päivän päätteeksi pidettiin ”leffahetki”ja katsottiin Lissun valitsemia videoita erilaisista hitaista tanssityyleistä ja keskusteltiin niiden olemuksesta.


Keskiviikkona sovellettiin ja kehitettiin


Keskiviikko aamuna kertailtiin Lissun kanssa ydinasioita, bluesia ja hidasta foksia ja näiden jälkeen päästiin kokeilemaan vakiotansseille tyypillisten linjojen tanssimista. Näistä todettiin, että niiden haastavuus on vartalon kannatuksessa ja tanssiasennon tukipisteen ylläpitämisessä.


Kuvassa Kimmo testaamassa Lissun kanssa oversway-nimistä linjaa.



Asiat jätettiin hautumaan testailtavaksi. Yksi tanssirytmeistä, jota kuulee soitettavan sekä hitaiden kisoissa että valssikisoissa on 6/8 -rytmi ja koska näitä biisejä on aika paljon uusien popartistien hitaissa biiseissä, tämä rytmi oli Elisan kanssa käsittelyssä keskiviikkona ruokatunnin molemmin puolin. Miten tuohon usein haastavalta kuulostavaan rytmiin voi soveltaa opeteltuja lajeja tai ylipäätään miten tanssimisen saisi sujumaan luontevasti näihin biiseihin. Tähän löytyi monenlaisia toimivia ratkaisuja näiden tuntien aikana.


Torstaina tutustuttiin uusiin elementteihin


Lissu oli pyytänyt viikolle vierailijaksi Raken Salon, jonka opetuksesta opistolla on kovasti pidetty. Rake oli opettajana uuden äärellä kun pyyntönä oli kehitellä porukan kanssa yhdessä juttuja suljetun ja avoimen otteen väliin niin, että hitaiden tanssimiseen voisi lisätä elementtejä avoimen otteen jutuista ilman että siirtyy suoraan johonkin avoimen otteen lajiin. Raken lähtökohta tähän oli loistava ja porukka pääsikin testailemaan mukavia erilaisia otteen vaihtoja ja uusia tapoja asemoitua suhteessa pariin ja tanssimaan myös avoimessa otteessa buggin tapaista tanssia lman että hallussa täytyi olla lajin peruskäännöksiä. Lisäksi päivän aikana saatiin todella paljon arvokasta tietoa vienti-seuraamisen syvästä olemuksesta.


Kuvassa Raken ajatus: punainen pallo on suljettu tanssiote, sininen pallo avoin tanssiote. Näiden välille sijoittuu violetti alue, jossa käytetään monenlaisia elementtejä ja kenties käväistään sinisen pallon puolella, mutta palataan taas violetin kautta takaisin punaiseen.




Perjantaina tunnelmoitiin


Vielä oli jäljellä perjantai aamupäivä Lissun kanssa ja se aloitettiinkin hämärässä salissa läsnäoloharjoitteella, joka kirvoitti koskettavuudellaan kyyneliä useammankin tanssijan silmiin. Lämmin yhdessä olo, lempeä kosketus, äärimmäinen rauha olivat läsnä tuossa hetkessä ja yhdessä todettiin harjoituksen jälkeen, että tätähän paritanssi kaikista parhaimmillaan on. Aitoa läsnäoloa, hyväksyvää kosketusta ja yhteisen sykkeen tuntemista.


Aamupäivän aikana sovellettiin ja tutkittiin asioita viikon aikana läpikäytyjen teemojen pohjalta ja päästiin melkoisiin henkilökohtaisiin tanssikokemuksiin.


Parasta oli tämä porukka


Se, että opetuksen kokonaisuus toimii on luonnollisesti tärkeä osa kurssin onnistumista. Niillä kursseilla, jotka jäävät aidosti mieleen pitkäksi aikaa ja joihin mieli palaa yhä uudestaan täytyy kuitenkin olla myös jotain muuta. Tällä viikolla tuo ”muu” oli käsinkosketeltavaa. Mukana oli reilu 20 hyvin erilaisista lähtökohdista olevaa tanssijaa: tanssipolun alkuvaiheissa olevia, kylkivammaisia, oman mielen kanssa painiskelevia, pitkän linjan tanssinharrastajia, tanssinopettajia. Osa oli opiston ”vakiasukkaita”, osa tuli mukaan viikoksi, joku vain päiväksi tai kahdeksi. Osa tunsi toisensa ennestään, mutta mukana oli myös ensimmäistä kertaa opiston kursseilla olevia kurssilaisia. Leila-kurssilainen oli heti maanantaina leiponut porukalle kakun kiitokseksi ja perjantaina sitä tarjotessaan sanoi sen, mitä useampi kurssilainen viikon aikana mietti: ” Uutena kurssilaisena tunsin oloni heti turvalliseksi ja ihmettelin sitä, miten erilaisista lähtökohdista me olemme, mutta miten lämpimästi jokainen otetaan mukaan, jokainen saa olla täysin oma itsensä eikä tarvitse pelätä epäonnistumista ja sitä että ei heti osaa asioita.”


Palautekeskustelussa Leilan esiintuomat asiat toistuivat useamman kurssilaisen suusta. Meillä oli harvinaisen hieno viikko!


Yhteiskuva muistettiin ottaa vasta perjantaina, jolloin osa porukasta oli jo joutunut lähtemään. Kuvasta puuttuvat 3kk kurssilaisista Tiina, Saija ja Kalle sekä tiivarilaisista Kimmo ja Jari.




Seuraavalla viikon tiiviskurssilla tunnelmoidaan tangon tahdissa


Tangon tiiviskurssi tanssitaan 20.-24.11.2023 ja tälle kurssille saa ilmoittautua mukaan kuka tahansa. Osallistujien määrää joudutaan rajaamaan majoituskapasiteetin vuoksi ja muutenkin tuo hitaiden kurssin +15 osallistujaa 3kk kurssilaisten lisäksi on ehdoton maksimi eli ilmoittautuminen kannattaa tehdä pian, mikäli mukaan haluat.


Tangokurssin opettajina on opiston oma opekaarti: Lissu, Elisa, Anniina, Niina ja Lasse. Vieralijaksi tulee torstaina 23.11.2023 Saara Tuikkala, jonka kanssa tutkitaan argentiinalaisen tangon alkeita.

405 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page