top of page
Etsi
opisto

Kansainvälistä yhteistyötä Huittisissa

Länsi-Suomen opistolla vierailee kansainvälisiä ryhmiä usein. Teemme paljon yhteistyötä erilaisten organisaatioiden kanssa. Länsi-Suomen opistolla onkin pitkä historia kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä. Vaihto-oppilastoiminta käynnistyi jo 1950-luvulla, jolloin kohdemaina olivat Alankomaat ja Iso Britannia. Tänä päivänä opiston tärkeimmät yhteistyökumppanit löytyvät Italiasta, Japanista, Ranskasta ja Ukrainasta.

Toteutamme yhdessä kumppaneidemme kanssa tanssileirejä, kielileirejä sekä suomalaista koulutusta, kulttuuria ja yhteiskuntaa esitteleviä kursseja. Järjestämme myös tutustumisia kouluihin, päiväkoteihin ja kunnallishallintoon. Näiden vierailujen taustalla on Erasmus+ -ohjelma, joka on Euroopan unionin ohjelma vuosille 2021-2027. Ohjelma tarjoaa koulutuksellista, ammatillista ja henkilökohtaista kehitystä koulutuksen, nuorison ja urheilun alalla Euroopassa ja kumppanimaissa.


Keväisin ja syksyisin saamme vieraita Erasmus+ -ohjelman kautta erityisesti Ranskasta. Vieraat ovat opetusalan ammattilaisia, yleensä opettajia tai koulutarkastajia, jotka tulevat vierailemaan suomalaisiin kouluihin. Vierailut ovat yleensä tuntien seuraamista eli ”job shadowing” tyyppinen konsepti, jossa henkilö havainnoi ja oppii seuraamalla oman alan ammattilaisia työssään tietyn ajanjakson verran. Suomi on suosittu kohde opettajien keskuudessa, koska Suomessa tiedetään olevan korkea koulutuksen taso ja he haluavat tietää, miten me sen toteutamme.


Yleensä vierailut antavat paljon vierailijoille kotiin viemisiksi: keinoja, tapoja ja ideoita, joita voi käyttää myös omassa työssään. Oppimista tapahtuu myös toisin päin, ja monesti vierailut saattavat johtaa yhteistyöhön koulujen välillä. Syksyn ensimmäiset opettajat saapuivat Suomeen viikolla 43, mikä oli meillä Huittisissa syyslomaviikko. Sophie ja Céline Ranskasta Le Mansin kaupungista saapuivat kylmään ja harmaaseen syksyyn. He olivat saaneet ensipuraisun suomalaiseen mielenmaisemaan Helsingissä, jossa he olivat retkensä ensimmäiset päivät. He olivat tutustuneet mm. suomalaiseen saunakulttuuriin Löylyn lempeissä löylyissä ja Suomenlahden hyisessä meressä. Ranskalaiset saapuivat sunnuntaina illalla Länsi-Suomen opistolle, joka toimi heidän kotinaan viikon ajan. Syyslomasta huolimatta, onneksemme pääsimme tutustumaan naapurikuntien opetukseen. Kaksi ensimmäistä päivää vietettiin Ojansuun päiväkodilla tutustuen erityisesti esikoulun toimintaan. Ranskassa koulu aloitetaan jo kolme vuotiaana, joten eroja opetuksessa on paljon.

Erasmus+ kouluvierailut alakouluihin ja päiväkoteihin
Sophie ja Céline Vareliuksen koululla Sastamalassa

Keskiviikkona ja torstaina suuntasimme Punkalaitumen keskuskoululle. Tutustuimme esiopetukseen, 1. ja 2. luokan opetukseen ja arkipäivään sekä vierailimme kaikissa koulun tiloissa. Erityisesti käsityö- ja kotitalousluokat kiinnostivat, sillä nämä aineet ovat täysin vieraita ranskalaisille, heillä ei opeteta näitä kouluissa. Viikkomme huipentui Vareliuksen koululle Sastamalaan. Koulu on uusi ja upea, ja saimme loistavan esittelyn. Koulusta välittyy rento ja lämmin tunnelma, ja olen todella iloinen vieraanvaraisuudesta, jota olemme saaneet kokea kouluissa. Vareliuksen koululla pääsimme tutustumaan pukeutumisaiheiseen teemaviikkoon, 3.luokka esitti meille lauluja ja kuulimme myös mielenkiintoisia faktoja Suomen historiasta.


Mieletöntä, miten meidät otettiin vastaan, ja mitä kaikkea opimme viikon aikana. Viikko oli onnistunut ja viihdyttävä! Intensiivisen vierailuviikon jälkeen lauantaiaamuna Sophie ja Céline aloittivat lomajaksonsa Suomessa, ja suuntasivat Helsingin lentokentän kautta Rovaniemelle Lappiin. Mikä täydellinen lopetus Erasmus-retkelle! Neljän päivän aikana he mm. näkivät joulupukin, vierailivat porofarmilla sekä näkivät revontulia. Onnistunut matka Suomeen siis!


Ryhmillä on usein tiettyjä aihealueita, joihin he erityisesti haluavat matkansa aikana paneutua. Me Länsi-Suomen opistolla pyrimme löytämään sopivat käyntikohteet niiden pohjalta, mitä vieraamme haluavat nähdä ja kokea. Sophie ja Céline olivat erityisesti kiinnostuneita englannin opetuksesta Suomen kouluissa, miten kestävä kehitys ja ympäristön kunnioittaminen ja näiden edistäminen otetaan huomioon opetuksessa ja pidetäänkö tunteja myös ulkona. Ihmetystä aiheuttivat mm. pienet luokkakoot ja mahdollisuus antaa aikaa ja tukea oppilaille, lyhyet tunnit ja koulupäivät sekä välitunnit. Myös ruokailu oli kovin aikaisin ja nopea toimenpide, ja me suomalaiset syömme usein heidän mielestään! Ranskassa koulupäivät venyvät pitkiksi niin oppilailla kuin opettajillakin, tosin heillä on keskiviikko vapaa. Sen lisäksi heillä on 1,5 tunnin lounastauko. Näin ollen tuntimäärät viikossa ovat kutakuinkin samat kuin Suomessa, ne on vain jaettu neljälle päivälle. Vierailut ovat todella mielenkiintoisia puolin ja toisin, ja varmasti löytyy opittavaa toisilta. On upeaa, että tällaista toimintaa tuetaan ja rahoitetaan Euroopan Unionin toimesta. Miten pääset mukaan tällaiseen toimintaan, lue faktat ja vinkit Euroopan Unionin verkkosivuilta ja hae mukaan Erasmus+ -ohjelmaan!



Jenna Ahonen

Palveluasiantuntija, Länsi-Suomen opisto






90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page