Koronavirukselle altistumista ja tartuntaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä lähiopetuksessa:
Lähiopetuksena annettavassa vapaan sivistystyön koulutuksessa noudatetaan viranomaisten määräyksiä ja ohjeita koronatartuntojen leviämisen estämiseksi.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet yhteiset ohjeet tartuntatorjunnan näkökulmasta lähiopetuksen toteuttamista varten.
Vapaan sivistystyön oppilaitosten toiminnassa ja opetusjärjestelyissä otetaan huomioon tartuntatautitilanteen jatkuminen ja siihen liittyvät viranomaisten määräykset ja ohjeet. Etäopetusta toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.
Oikeisiin käytäntöihin ohjaavaa tiedotusmateriaalia suositellaan jaettavaksi oppilaitoksessa työskenteleville ja opiskeleville tietoisuuden lisäämiseksi.
Opiskelijoiden näkökulmasta keskeisiä ovat seuraavat näkökohdat:
Henkilöstön näkökulmasta keskeisiä ovat seuraavat näkökohdat:
Oppilaitoksen johdon ja henkilöstön tulee varautua huolellisesti lähiopetuksessa koronavirustartunnan ehkäisyyn. Käytännön työjärjestelyt vapaan sivistystyön oppilaitoksissa kuuluvat työnantajan työnjohto-oikeuden piiriin. Asiaan ovat antaneet ohjeita mm. työmarkkinajärjestöt ja Työterveyslaitos. Toiminnassa noudatetaan Työterveyslaitoksen ohjetta työntekijöille koronavirus-tartunnan ehkäisyyn.
Myös asuntoloissa tulee noudattaa terveydenhuoltoviranomaisten antamia määräyksiä ja ohjeita. Jos oppilaitoksen yhteydessä olevassa asuntolassa todetaan koronavirustartunta, tilanteen vaatimat järjestelyt toteutetaan yhteistyössä oppilaitoksen sijaintikunnan tartuntataudeista vastaavan toimielimen kanssa.
Myös ruokailutiloissa noudatetaan annettuja määräyksiä ja ohjeita (riittävä väljyys, käsienpesu, desinfiointi ja siivous). Jos ruokailutilat toimivat myös ravintolatiloina ulkopuolisille, tulee niiden suhteen noudattaa viranomaisten antamia määräyksiä ja ohjeita ravintoloista. Tartuntoja voidaan ehkäistä välttämällä laajoja yhteisruokailuja ruokasaleissa. Ruokailuaikoja voidaan porrastaa tavanomaista enemmän, jotta kerralla ruokailevien määrät pysyvät pieninä. Opiskelijoita ohjataan turvavälien käyttöön ruokailussa